Skip to content

Църквите в Дружба

На 10 юни 2007 г. (неделя) реших най-после да посетя храмовете в ж. к. Дружба. Гледал съм строежа на един от тях, минавал съм с тролея покрай другия, но никога не бях влизал.

Храм Св. пророк ИлияХванах автобуса за „Дружба 2“ сутринта и първата ми спирка беше храм Св. прор. Илия. Сравнително нов (осветен 1995 г.) и малък, той беше пълен с хора, тъкмо приключваше службата, а малко след това започна и кръщение. Приятна църква, а градинката му беше пълна с майки с деца (от едната страна) и с големи групи пенсионери (в другия край). След като се помолих и запалих свещички се спуснах пеша към езерото на „Дружба 1“.

Храм Св. Въведение БогородичноЗнаех, че там се строи (и вече трябва да е построена) голяма църква, но се оказа че храмовете край езерото са два. Първо се отбих в храм Свето Въведение Богородично – малък за църква, но голям за параклис. Не знам кога точно е завършен, но явно е скоро. Запалих и тук свещички за здраве.

Малко по-натам от същата страна на езерото е по-големия, на Св. Наум Охридски. Отвън изглежда страхотно, на хълмче над водата, с няколко големи дървета. Вътре също е интересен, макар част от иконите на иконостаса да ми бяха малко странни. Има една голяма икона на Богородица, но не можах да разчета гръцкия надпис и не разбрах каква точно е. Затова пък си купих иконка на преп. Наум Охридски – в България рядко се срещат негови, не знам защо. Запалих си свещички и се помолих.
Църквата Преп. Наум Охридски
Тук постоях по-дълго. Хубава църква, жалко че закъснях и не видях и как се служи в този храм. След като обиколих езерото за да снимам как изглеждат църквите гледани и от другата му страна, снимайки по пътя и многобройните патици и други птици, хванах автобуса и се прибрах. Доволен.
Снимки от малкото ми пътешествие има в Албум София, може да търсите с ключова дума „Дружба“.