Skip to content

Западните покрайнини 2012

Погановски манастирКакто някъде по-напред писах – първото ми поклоническо пътуване беше в Западните покрайнини, в Пирот и Пиротско. Сега, шест години по-късно го повторих. Беше различно.
Пътувах с Албена на 30 юни, пак с екскурзия на фирма “Искони”, с водещ Милка Георгиева. Този път завъртяхме пътуването на обратно – първо посетихме Темския девически манастир Св. Георги (Ђурђиц). Явно дотолкова са свикнали с преобладаващите български туристи, че дори на сърбите игуменката говореше за левове :) Преди нас имаше една група екскурзианти от Сърбия и бабата постоянно им обясняваше кое колко лева струва. Иначе нищо ново, нищо различно в този манастир.
В Пирот успяхме (с Албена) да идем до Съборната църква, иначе тя не влиза в маршрута и да похапнем сладолед. В Погановския манастир (много хубав иначе) също нищо ново. Немалко време прекарахме с крака в реката, заради голямата жега.
Таландонът призовава за вечерняПо-различно от предното ми пътуване беше в Суковския манастир – ремонтиран и ремонтиращ се, вече с истинско монашеско братство (дошли от Пчинския манастир, доколкото разбрах). Има и хубав магазин. Самият храм отвътре не е много пипан, само поизчистен и съответно по-светъл. Тук уцелихме вечернята и си я откарахме открай докрай, поне тия, на които ни пукаше. Малко тъжно ми беше заради липсващия дядо поп, който преди черпеше с ракия, липсваше ми и щрауса, но сега пък това е истински манастир с истински монашески живот, а това е по-важното.
Връщането – кратко като път, но с мноооого чакане на границата и то на нашата – явно не им се работеше особено на граничарите ни, близо два часа никой не ни обърна внимание. Но здраве да е, прибрахме се все пак.

Снимки от това и други пътувания може да видите в албум Православна Сърбия.