Skip to content

Постите в Православната църква

  1. В манастирите, по принцип, се пази строг пост. Но според правилото „всеки манастир си има свой устав“. В някои манастири например се позволява да се яде месо когато не е определено да се пости. В други манастири въобще никога не се яде месо.
  2. За миряните манастирският устав не важи. Миряни са всички християни, които не са монаси в манастири.

Степени на постите

а. На Велики петък не се полага  да се яде нищо. За немощни и престарели – само хляб и вода.

б. В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите пет дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост (растителна храна без мазнина). Също такъв строг пост има и за 5 януари и 29 август. В тези дни , когато се случат в събота или неделя, се разрешава „Елей и вино“.

в. През Великия пост (освен първата и последната седмица) и Богородичния пост, както и през първата седмица на Коледния пост и от 20 до 24 декември, включително – постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. Това важи и за 14 септември.
Безгръбначни животни: охлюви, миди, октоподи и др. такива – се считат за постни.

г. През останалите дни на Коледния пост, през Петрови пости и в сряда и петък (когато не са в постния период) се разрешава риба. Риба се разрешава и на празниците: Благовещение, Преображение Господне и Връбница.

д. През Сирната седмица постът се състои в това – да не се яде месо. Разрешава се риба, масло, яйца, сирене и други млечни продукти.

 

Източник: Типик или църковен Устав, СИ, С. 1980, стр. 511-512