Skip to content

Св. Гора Атон 20

3 – 6 март 2016 г.

Около националния празник се получаваха 4 почивни дни и реших да използвам това време за да ида до Св. Гора. Пътувах през нощта на 2 срещу 3 март до Солун и оттам до Урануполи. Нормално влязох с ферибота до Дафни, а оттам с автобус до Карея. Поклоних се на иконата на Пресвета Богородица “Достойно ест”. От светогорската столица се спуснах пеша до манастира Пантократор (през скита Св. Илия), където преспах първата нощ. Бях останал с много хубави впечатления от този манастир при първото си посещение в него. Но сега уцелих момент, в който архондарика е в ремонт и настаняването не беше много добро. Но пък манастирът си е хубав, също и най-важното – богослужението.

Манастир Пантократор (1363) - поглед от пътя от Карея

На следващия ден пеша отидох до Ватопед, този път следвайки пътя покрай морето (преди бях направил едно странно обхождане през Св. Илия и Ксилургу). Всичко беше прекрасно.

Съборната църква

Пеша отидох и до Зограф на 5-и. Но там ме сложиха в едно помещение с над 20 руснака. Това са изключително досадни хора, които не спират да приказват до среднощ, обяснявайки, естествено, колко са велики и как всички трябва да ги почитаме, че даже и обичаме. Противни са, много. изнесох се и спах в коридора. На сутринта рано тръгнах към Дохиар, където се поклоних на чудотворната икона на Пресвета Богородица – Скоропослушница и отново през Солун се прибрах у нас.

Още снимки – в албуми Зограф и Св. Гора.