Skip to content

Семинар и бдение в Троянския манастир

Троянски манастирОт 8 до 10 юли 2018 г. в Троянската ставропигиална света обител се проведе първият летен семинар с международно участие на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“. Главен организатор на събитието беше дякон Орлин Янчев, секретар на Русенската св. митрополия, а координатор – г-н Андрей Касабов, началник на „Културно-информационния отдел“ към Софийската св. митрополия.
Семинарната програма на 9 юли откри домакинът – Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир. Бяха прочетени и приветствия от Негово Всесветейшество архиепископа на Константинопол – Новия Рим и Вселенски патриарх Вартоломей и от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
„Църковната музика обогатява богослужебното преживяване и набавя благозвучното изразяване на църковната молитва, която издига ума на човека в мисъл за Бога… Освен това църковната музика е вдъхновила и другата музикална традиция и е спомогнала по много начини в образуването на музикалната чувственост на православните народи“, се казва в посланието на патриарх Вартоломей, завършващо с пожеланието: „Имайки убеждението, че по време на този летен семинар ще бъде показан за още един път благотворният принос на Вселенската патриаршия за изграждането на православната ви идентичност, но и приносът на православието към световната култура от древност до свършека на света, увенчаваме ви с нашето патриаршеско благопожелание и благослов….“.
„Светата православна Църква е съхранила през вековете своята песенна традиция. Тази православна музикална култура е не само наше национално наследство, а общобалканско и общоевропейско богатство, което с гордост стои в съкровищницата на световните човешки достижения. Всичко това ни изпълва с радост и достойнство, че сме носители на тези непреходни Христови истини, обгърнати в музикалната мистика на православната ни Църква“, се казваше в посланието на патриарх Неофит.
Семинарната програма започна с доклада на доцент архимандрит Нектариос Парис, преподавател по византийска музика в Солунския университет „Македония“, Гърция, на тема ,,Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“. Темата предизвика огромен интерес сред присъстващите над 30 църковни певци, преподаватели и монаси, събрани в зала „Архимандрит хаджи Макарий“ на обителта.
Следваше докладът на г-н Симеон Канакис – докторант, преподавател по източно пеене в духовната семинария в гръцкия гр. Ксанти, на тема „Основни познания за исона“.
След обедната почивка семинарът продължи с доклад на г-ца Апостолия Горголица – музиколог и докторант в Солун, на тема „Преподаването на източно църковното пеене за деца в предучилищна и училищна възраст“. Гостите от Гърция четяха докладите си на гръцки, като дякон Орлин Янчев превеждаше на български, а след това и въпросите към тях на гръцки.
Следваше презентацията на г-н Никола Антонов – псалт и преподавател по източно църковно пеене при софийския храм „Рождество Христово“, на тема „Източно църковното пеене като начин за катехизация на деца и възрастни“, негов асистент беше г-жа Велина Андонова, преподавател в неделното училище към същия столичен храм.
Д-р Любомир Игнатов – преподавател по източно църковно пеене в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“, представи доклад на тема „Динамика в осмислянето на църковното пение в периода IV-VI век (аксиология и праксиология)“. Следваше доклада на архимандрит Макарий Чакъров – брат на Рилския манастир, на тема „Цьрковно-музикална дейност в Рилската света обител през XIX век“.
Последният доклад в официалната програма беше на д-р Даниел Йорданов, преподавател по източно църковно пеене в ПБФ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, на тема „Музикалният превод по примери от Воскресника на хаджи Ангел Севлиевец“. Дискусиите по темите, предложени на семинара, продължиха и извън залата до късно вечерта.
Троянската чудотворна икона на Пресвета Богородица - ТроеручицаНа следващия ден (вторник) всички участници се включиха в утренята и светата Литургия в съборния манастирски храм „Успение Богородично“. Богослужението възглави архимандрит Макарий, в съслужение с йеромонах Мелетий – зам. ректор на Софийската семинария, и йеромонах Стефан от братството на Троянската св. обител. Останалите участници и гости на семинара бяха разпределени на двете певници, изпълнявайки антифонно песнопенията на богослужебното последование.
След св. богослужба бяха раздадени удостоверения за участие, както и много подаръци от домакините, предоставили безупречни условия, благоприятна обстановка и сърдечно гостоприемство за провеждането на семинара. С пожелания за ново издание на проявата, вдъхновени и обогатени от творческата атмосфера на срещата, всички се разделиха в очакване на нови срещи, които да се превърнат в добра традиция, допринасяща своя плод в изследването на богатството на източното църковно пеене.

 

Записи от докладите на участниците може да видите на адрес:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5-3cS9b_RTNHQlRWzx8BZmtme6GYFAec

 

Ден по късно (в нощта на 11 срещу 12 юли 2018 г.) в съборния манастирски храм „Успение Богородично“ беше отслужено всенощно бдение и св. Литургия в чест на Пресвета Богородица и нейния чудотворен образ „Троеручица“. С участието на псалтите от хор „Преп. Наум Охридски“.